7777 2080

Ταξίδια με αεροπλάνο: Φιλικά προς ΑμεΑ;

Δικαίωμα στο ταξίδι έχουν όλοι και καμία φυσική αναπηρία, ακόμη και κινητική,  δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για το άτομο να ταξιδεύει ελεύθερα και απρόσκοπτα στους προορισμούς που επιθυμεί. 

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια γίνονται αμέτρητες προσπάθειες από την κοινωνία ούτως ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όπως της προσβασιμότητας και των ίσων ευκαιριών. 

Εν έτη 2021, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες εξυπηρετούν με άνεση τα άτομα με κινητικές αναπηρίες παρέχοντας τους τις εξής υπηρεσίες: μεταφορά με αναπηρικό αμαξίδιο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση από το αεροσκάφος καθώς και λειτουργεία στα αεροδρόμια, ειδικών check-in counters τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά επιβάτες με αναπηρίες.

Είναι όμως αρκετά αυτά για να ταξιδέψει με άνεση το άτομο με κινητική αναπηρία και ν’ απολαύσει ξέγνοιαστο την πτήση του; Με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του ταξιδιού το ταξιδιωτικό μας γραφείο SeeYou Travel έχει εντοπίσει κάποιες αδυναμίες προς την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες, όσο καλή διάθεση και να υπάρχει. Πρόσφατα, βρεθήκαμε αντιμέτωποι μ’ ένα περιστατικό που θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν όπου άτομο με αναπηρία εισήλθε στο αεροπλάνο αφού αυτό είχε ήδη γεμίσει από κόσμο με αποτέλεσμα το άτομο να ταλαιπωρηθεί και να αισθανθεί άβολα που ένα γεμάτο αεροπλάνο περίμενε μέχρι να φθάσει στη θέση του.

Το ζήτημα της θέσης στο αεροπλάνο είναι εξίσου πολύ σημαντικό και θα πρέπει να προσεχθεί αναλόγως αφού η θέση που δίνεται στα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να είναι όσο το πιο κοντινή στην είσοδο ούτως ώστε να μην χρειάζεται να διανύσει μεγάλη απόσταση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει επαρκής κενός χώρος μεταξύ των καθισμάτων για να έχουν τα άτομα με αναπηρία την άνεση που χρειάζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού χωρίς να είναι στρυμωγμένοι.  

Το ταξιδιωτικό μας γραφείο SeeYou Travel υποστηρίζοντας σθεναρά το δικαίωμα όλων στο ταξίδι, εισηγούμαστε όπως οι αεροπορικές εταιρίες καθορίσουν συγκεκριμένες θέσεις στα αεροπλάνα για άτομα με αναπηρία, σε κοντινή απόσταση από την είσοδο. Σε περιπτώσεις που οι καθορισμένες θέσεις δεν αξιοποιούνται για άτομα με αναπηρίες μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους επιβάτες. Επιτακτική είναι η ανάγκη επίσης όπως οι θέσεις που θα καθοριστούν να παρέχουν περισσότερο κενό χώρο από το μπροστινό κάθισμα παρέχοντας άνεση στα άτομα. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς επιπλέον κόστος μετακινώντας όλες τις ράγες των θέσεων προς τα πίσω. Επομένως με απλές τροποποιήσεις και τη συμβολή όλων μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες που προσφέρονται για τα άτομα με αναπηρία παρέχοντας τους ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για ταξίδια.

** Με το παρόν κείμενο δεν επιδιώκουμε ν’ αναφερθούμε σε συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία αλλά θα θέλαμε να προβληματίσουμε όλες τις αεροπορικές εταιρίες ούτως ώστε να μεριμνήσουν και να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που παρέχουν για τα άτομα με αναπηρία.