Πρόγραμμα
1η ημέρα Κυριακή 15/10: Λάρνακα – Αθήνα – Ισθμός Κορίνθου - Ναύπλιο – Σπάρτη
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αναχώρηση για την Αθήνα. Άφιξη, επιβίβαση στο λεωφορείο και κατευθυνόμαστε στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου, το οποίο είναι το νοτιότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πρώτη στάση στον Ισθμό της Κορίνθου που αποτελεί από την αρχαιότητα το κατεξοχήν στρατηγικό σημείο του ελλαδικού χώρου και ένα από τα σημαντικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Η διάνοιξή του αποτέλεσε από την αρχαιότητα μείζον θέμα καθώς η δημιουργία της διώρυγας θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα διευκόλυνε τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας φθάνουμε στην πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, το πανέμορφο Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας. Περιήγηση στα μεγαλoπρεπή αξιοθέατα, όπου θα δούμε το ξακουστό Παλαμίδι (το ενετικό φρούριο του 1687 που δεσπόζει στην πόλη), το Βενετσιάνικο φρούριο Μπούρτζι (μικρό φρούριο κτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων) και την εντυπωσιακή πλατεία Συντάγματος, μία από τις πιο όμορφες και ιστορικές πλατείες της Ευρώπης. Το απόγευμα καταλήγουμε στη Σπάρτη, πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου. Είναι μία πόλη γεμάτη με δεντρόφυτες λεωφόρους, πάρκα και καλοδιατηρημένα κτήρια, έχοντας στο «θησαυροφυλάκιο» της ένα ένδοξο παρελθόν, που άφησε το αποτύπωμά του με χρυσά γράμματα στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία. Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Ελεύθερος χρόνος για μία πρώτη γνωριμία με την πόλη. Διανυκτέρευση.
2η ημέρα Δευτέρα 16/10: Σπάρτη – Αρεόπολη – Γύθειο – Δυρός
Πρόγευμα και αναχώρηση για τη Λακωνική Μάνη. Φθάνουμε στην Αρεόπολη, πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης, ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της ευρύτερης περιοχής, με πέτρινα σοκάκια που φέρουν ζωντανά τα ίχνη της αίγλης του παρελθόντος με καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα και πετρόχτιστους ξενώνες. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η δημοτική βιβλιοθήκη. Ακολούθως επισκεπτόμαστε τα Σπήλαια Δυρού (μήκους 3100 μέτρων) που η φύση σµίλεψε µε ασύγκριτη τέχνη και υποµονή. Το σπήλαιο της Βλυχάδας θεωρείται από τα κορυφαία του κόσµου µε την ηλικία του να υπολογίζεται στα 2 µε 3 εκατοµµύρια χρόνια! Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγµίτες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του (λόγω καθαρισμού των σπηλαίων επισκέψιμη είναι η χερσαία διαδρομή 300 μέτρων). Συνεχίζουμε για το παραθαλάσσιο Γύθειο, όπου εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα, χτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά του καταπράσινου λόφου που οι ντόπιοι αποκαλούν Ακούμαρο, καθρεφτίζουν τα χρώματά τους στα νερά του λακωνικού κόλπου. Η καρδιά της πόλης χτυπά στην προκυμαία της, εκεί όπου υπάρχουν αρκετά ουζερί που σερβίρουν ουζοποικιλίες. Από την προκυμαία ξεκινούν δρόμοι και σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσα σε ολάνθιστες αυλές, πέτρινα σπίτια κι εκκλησάκια, ανηφορίζοντας ως την κορυφή του λόφου. Το απόγευμα επιστροφή στην Σπάρτη. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα ή ποτό στην κεντρική πλατεία, με το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα να δεσπόζει σε αυτήν. Διανυκτέρευση.
3η ημέρα Τρίτη 17/10: Σπάρτη – Μονεμβασιά – Ελαφόνησος – Νεάπολη
Πρόγευμα και αναχώρηση για την μαγευτική Μονεμβασία, μια πανέμορφη και γραφική καστροπολιτεία της Ανατολικής Πελοποννήσου, κτισμένη στο πλάτωμα της κορυφής του βράχου που ορθώνεται μέσα στη θάλασσα. Χαρακτηρίζεται “Γιβραλτάρ της Ανατολής”, επειδή αν ιδωθεί σε σμίκρυνση είναι πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Διατηρεί ανέπαφο το Μεσαιωνικό της χαρακτήρα, μια λιθόστρωτη πολιτεία με αναγενησιακά σπίτια, πανέμορφες Βυζαντινές εκκλησίες, κάστρα και προμαχώνες. Περιήγηση στα αμέτρητα σοκάκια, τα παραμυθένια σπίτια, τις καμάρες και τις εκκλησίες της, με την ολάνθιστη και ακατοίκητη Άνω Πόλη και το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας, να κλέβουν την παράσταση. Εκεί θα δούμε και το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για την Πούντα όπου θα πάρουμε το πλοιάριο για την Ελαφόνησο, ένα παραδεισένιο μικρό νησί στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Οι εκπληκτικές παραλίες της συγκαταλέγονται στις ομορφότερες της Ελλάδας και ολόκληρης της Μεσογείου, με τα σμαραγδένια νερά, την κατάλευκη άμμο και την εξωτική ομορφιά τους. Το γραφικό λιμανάκι, ο βασικός οικισμός της Ελαφονήσου, θα σας γοητεύσει. Στον παραλιακό δρόμο θα δούμε και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία βρίσκεται πάνω σε μία βραχονησίδα που συνδέεται με τη στεριά με μία γέφυρα. Χρόνος στη διάθεσή σας για κολύμπι ή φαγητό. Το απόγευμα (χρόνου επιτρέποντος) θα επισκεφθούμε τη γραφική Νεάπολη, την πλέον νοτιοανατολική ηπειρωτική πόλη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Θα περπατήσουμε στα σοκάκια της, θα δούμε τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος που στέκει στο ψηλότερο σημείο του λόφου και θα θαυμάσουμε το εξαιρετικό ρυμοτομικό του 19ου αιώνα. Αργά το απόγευμα επιστροφή στη Σπάρτη. Διανυκτέρευση.
4η ημέρα Τέταρτη 18/10: Σπάρτη – Μυστράς – Καλαμάτα
Πρόγευμα και κατευθυνόμαστε 5 χλμ. βορειοδυτικά της Σπάρτης όπου θα συναντήσουμε την Καστροπολιτεία του Μυστρά, πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως. Πέτρινα καλντερίμια γεμάτα οχυρά, εκκλησίες, μονές, παλάτια και αρχοντικά μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Η Μητρόπολη του Μυστρά, χτισμένη το 1291, βρίσκεται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και ο κεντρικός της ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο. Εδώ στέφθηκε αυτοκράτορας του Βυζαντίου το 1449 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο μοναδικός που στέφθηκε σε περιοχή εκτός Κωνσταντινούπολης. Σήμερα ο Μυστράς είναι μακράν το πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα. Επόμενος μας προορισμός είναι η Καλαμάτα, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, θεμελιωμένη πιθανότατα στη θέση της ομηρικής πόλης Φαραί. Ο ίσκιος του Ταύγετου, οι απέραντοι ασημόχρυσοι ελαιώνες που ακουμπούν στην ακτή και μια ατέλειωτη παραλία ζωγραφίζουν με τα ομορφότερα χρώματα τη χαρισματική πολιτεία. Σημείο αναφοράς της γοητευτικής μεγαλούπολης είναι το θρυλικό «κάστρο της Ιζαμπώ» με την πανοραμική θέα, χτισμένο στη θέση της ακρόπολης των Φαρών. Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται ο ημισπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννου ο οποίος χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Θα επισκεφθούμε τον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής (1873), πολιούχο εκκλησία της Καλαμάτας, τη Μονή Καλογραιών (12ου αι.) με το περίφημο εργαστήρι μεταξοϋφαντουργίας και τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (13ου αι.), με την πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία. Η εκκλησία αυτή τυγχάνει ιδιαίτερης ιστορικής αξίας καθώς εδώ τελέστηκε η πρώτη δοξολογία της απελευθερωμένης Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα και φαγητό στον παραλιακό δρόμο της πόλης. Επιστροφή το απόγευμα στη Σπάρτη. Διανυκτέρευση.
5η ημέρα Πέμπτη 19/10: Σπάρτη – Αγία Θεοδώρα – Κυπαρισσία – Ολυμπία – Πάτρα
Πρόγευμα και αφήνουμε τη Σπάρτη. Πρώτος μας σταθμός στο χωριό Βάστα Αρκαδίας, όπου θα επισκεφθούμε το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, το οποίο αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και είναι από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα καθώς δεκαεφτά μεγάλα δέντρα ξεπηδούν από την στέγη ενός μικρού πέτρινου ναϊδρίου την ώρα που από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ορατές και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση ο αριθμός των δέντρων είναι όσα τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας όταν πέθανε. Ο θρύλος λέει ότι στο σημείο όπου εκτελέστηκε, το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μοναδικό φαινόμενο δεν έχει λογική εξήγηση, καθώς το βάρος των πλατανιών σε άλλη περίπτωση θα είχε γκρεμίσει το μικρό ξωκκλήσι ή θα είχε ανατρέψει τη στέγη του. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για την Κυπαρισσία – η οποία έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός – όπου το κάστρο είναι το κόσμημα της, λόγω της θέσης του προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα. Επόμενος μας σταθμός η Αρχαία Ολυμπία γνωστή ως τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασικούς χρόνους. Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, θα δούμε το Βουλευτήριο, το Λεωνίδαίο, την Παλαίστρα και το γυμνάσιο, τον χώρο προετοιμασίας των αθλητών. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, την Πάτρα. Άφιξη στο ξενοδοχείο τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα στην πόλη. Διανυκτέρευση.
6η ημέρα Παρασκευή 20/10: Ναύπακτος – Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Μεσολόγγι
Πρόγευμα και διασχίζοντας τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου που να ενώνει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα φθάνουμε στη γραφική Ναύπακτο. Χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Πίνδου, στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις. Στο πέρασμα των χρόνων γνώρισε μεγάλη ακμή και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την άρτια οχύρωσή της, η οποία ξεκινά από το λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο. Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδο του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου. Πάνω από την πόλη δεσπόζει το Κάστρο της, που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Σε κοντινή απόσταση από τη Ναύπακτο, θα επισκεφθούμε την Ανδρική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ένα σύγχρονο μοναστήρι με συνεδριακό κέντρο, δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, αγιογραφείο, μουσείο ελληνορθόδοξης παράδοσης, μουσείο Ναυμαχίας της Ναυπάκτου αλλά και μια υπερσύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για τις ανάγκες της μονής. Η Αδελφότητα αποτελείται από νέους και καταρτισμένους Μοναχούς, πτυχιούχους Ανωτάτων – Πανεπιστημιακών Σχολών. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για το Μεσολόγγι, την «ιερή πόλη» της Ελλάδας. Είναι κτισμένη ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Ευήνου και Αχελώου και πλάι στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα του. Θα δούμε τον Κήπο των Ηρώων, που δημιουργήθηκε το 1830 έπειτα από πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια και είναι αφιερωμένος στη μνήμη των πεσόντων της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Σε αυτόν ξεχωρίζουν ο Τύμβος των Ηρώων, που περιέχει τα λείψανα των αγωνιστών, το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, ο μαρμάρινος ανδριάντας του Άγγλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, το μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη-Ιακώβου Μάγερ, αλλά και το μνημείο των Φιλελλήνων. Ακολουθώντας το πλακόστρωτο από τη Μητρόπολη του Αγ. Σπυρίδωνα, φτάνουμε στο ιστορικό κέντρο, όπου εκεί δεσπόζουν οι πατρογονικές οικίες των Κωστή Παλαµά, Χαρίλαου και Σπυρίδωνα Τρικούπη. Τέλος, μέσω μίας διαδρομής 6χλμ από την πόλη οδηγούμαστε στην Τουρλίδα. Πρόκειται για μια στενή λωρίδα γης (αριστερά, δεξιά βλέπεις τη λιμνοθάλασσα), που ενώνει την πόλη με το νησάκι της Τουρλίδας, στην άκρη της λιμνοθάλασσας. Ο δρόμος κατασκευάστηκε το 1884 πάνω στη δυτική άκρη της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας. Στη διάρκεια της πορείας σας θα δείτε τις «πελάδες», τις χαρακτηριστικές ψαράδικες καλύβες κτισμένες πάνω από το νερό σε πασσάλους και τα διβάρια (ιχθυοτροφεία) όπου αλιεύονται τα χέλια, οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι κέφαλοι. Το απόγευμα επιστροφή στην Πάτρα. Χρόνος ελεύθερος και διανυκτέρευση.
7η ημέρα Σάββατο 21/10: Πάτρα (περιήγηση πόλης) – Λουτράκι – Ι.Μ. Οσίου Παταπίου – Αθήνα – Λάρνακα
Πρόγευμα και ξεκινούμε την περιήγηση της πόλης της Πάτρας από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Ο παλιός ναός ανεγέρθηκε μεταξύ 1836 και 1843 στο σημείο που μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Ο νέος μεγαλοπρεπέστατος ναός θεμελιώθηκε το 1908 από τον Γεώργιο τον Α', εγκαινιάστηκε το 1974 από τον Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο, είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Το ύψος του ξεπερνά τα 46μ. και η χωρητικότητά του ανέρχεται στα 5.500 άτομα. Δίπλα στο ναό σώζεται μέχρι τις μέρες μας το πηγάδι του Αγίου Αντρέα, ο χώρος στον οποίο δίδασκε και στον οποίο σταυρώθηκε. Ακολούθως θα δούμε την Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, το Ρωμαϊκό ωδείο (του 170 π.Χ., μία δεκαετία νωρίτερα από την ανέγερση του Ηρωδείου των Αθηνών) και το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης. Αφήνουμε την Πάτρα και ακολουθώντας διαδρομή κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου φθάνουμε στο Λουτράκι, τουριστικό θέρετρο του νομού Κορινθίας και φημισμένο για τις πηγές φυσικού μεταλλικού και ιαματικού νερού. Είναι απλωμένο στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου και πάνω από αυτό δεσπόζουν τα Γεράνεια όρη. Στο κέντρο του προβάλλει επιβλητικά ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας, της Μεγαλόχαρης, ως ακλόνητος στυλοβάτης της πίστης των κατοίκων. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Σε κοντινή απόσταση από το Λουτράκι θα συναντήσουμε τη γυναικεία Ι.Μ. του Οσίου Παταπίου, η οποία επιτελεί σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Στο σπήλαιο του Αγίου Παταπίου φυλάσσεται σε λάρνακα το Άγιο λείψανό Του, καθώς επίσης και η κάρα της Αγίας Υπομονής. Επίσης στο σπήλαιο υπάρχουν Βυζαντινές αγιογραφίες από άγ