7777 2080

Πάσχα στη Ρούμελη
Ελλάδα και Ελληνικά Νησιά

Από € 599

03-05-2024

Με απευθείας πτήσεις της Gulf Air για Αθήνα.

(3008)

ΠΤΗΣΕΙΣ

Από - Προς Αεροπορική Εταιρία Kωδικός Πτήσης Ώρα Πτήσης
Λάρνακα - Αθήνα Gulf Air --- 09:30 - 11:15
Αθήνα - Λάρνακα Gulf Air --- 12:35 - 14:10

Πληροφορίες

Πρόγραμμα

1η ημέρα Μεγάλη Παρασκευή 3/5: Λάρνακα – Αθήνα – Λειβαδιά – Ιτέα
Συνάντηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αναχώρηση με πτήση για τη Αθήνα. Άφιξη, επιβίβαση στα λεωφορεία και ξεκινάμε τη διαδρομή μας για την Ιτέα με ενδιάμεση στάση στην πόλη της Λειβαδιάς. Στις πηγές της Κρύας ο χρόνος σταματάει και μεταφέρεσαι αυτόματα σε άλλη εποχή. Εκεί που μοιάζουν όλα σαν να είναι βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής ή από εικόνα παραμυθιού. Νερόμυλοι, μικροί καταρράκτες, αιωνόβιοι πλάτανοι, τρεχούμενα νερά και πέτρινα γεφύρια. Όσοι γνωρίζουν την ύπαρξη του μαγικού αυτού τόπου θα ξέρουν ότι οι καταρράκτες, οι νερόμυλοι και τα τρεχούμενα νερά που υδροδοτούν την πόλη, είναι το θρυλικό ποτάμι με την θηλυκή ονομασία, Έρκυνα. Το απόγευμα άφιξη στην Ιτέα και τακτοποίηση στα δωμάτια στο ξενοδοχείο μας. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα και μια πρώτη γνωριμία με την πανέμορφη κωμόπολη που είναι κτισμένη στην βόρεια πλευρά του Κορινθιακού κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τους πρόποδες του Παρνασσού. Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε την περιφορά των Επιταφίων στην πόλη της Ιτέας με τη συνοδεία πένθιμων εμβατηρίων της Φιλαρμονικής του Δήμου. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα Μεγάλο Σάββατο 4/5: Γαλαξίδι – Χάνια (Νησάκι Τριζόνια) – Ναύπακτος
Πρόγευμα και αναχώρηση για το Γαλαξίδι, μία κωμόπολη με αρχοντική ομορφιά. Υπήρξε μία σπουδαία ναυτική πολιτεία στις αρχές του 19ου αιώνα και που σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Μέσα από τα στενά καλντερίμια θα θαυμάσουμε τα νεοκλασικά καπετανόσπιτα και υπέροχα διατηρημένα αρχοντικά. Στην πλατεία Ηρώων στέκει μια μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα όλων των Γαλαξιδιωτών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης θα επισκεφτούμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα δυο καμπαναριά και τον επιβλητικό τρούλο.  Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για τα Χάνια, απ’ όπου θα επισκεφθούμε (απόσταση 5 λεπτά με πλοιάριο) το μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο νησάκι του Κορινθιακού κόλπου, τα καταπράσινα Τριζόνια. Εδώ έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό χρώμα και φυσικό κάλλος του ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων. Επόμενη στάση μας η Ναύπακτος, με το καλοδιατηρημένο Βενετσιάνικο Κάστρο στην κορυφή του λόφου, το οποίο είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και από τα ωραιότερα της Ευρώπης. Θα δούμε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτήριο του 15ου αιώνα που λειτουργεί ως μουσείο και το Ρολόι της πόλης του 1914. Η θέα από την κορυφή του λόφου προς τη θάλασσα όπου υψώνεται εντυπωσιακή η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, είναι μοναδική. Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδο του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου. Αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου ενώ σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης για τους κατοίκους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το βράδυ μετάβαση στην εκκλησία για την Αναστάσιμη Λειτουργία. Ακολουθεί το  Αναστάσιμο δείπνο με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και άλλα εδέσματα. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα Κυριακή του Πάσχα 5/5: Ιτέα – Αράχωβα
Χρόνια πολλά – Χριστός Ανέστη ! 
Πρόγευμα στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος να χαρείτε το πρωινό σας στην Ιτέα. Η πόλη λόγω του σχήματός της «βρέχεται» και από τις δύο πλευρές από θάλασσα, γι’ αυτό διαθέτει πολλές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, παραθαλάσσιες ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ. Μια βόλτα στην προκυμαία θα σας πείσει πως η Ιτέα είναι τόπος με ζωντάνια, με σημαντική τουριστική υποδομή, και πολλές φυσικές ομορφιές. Μπροστά από την παραλία της, επτά μικρά νησάκια διάσπαρτα στη θάλασσα προσθέτουν τη δική τους πινελιά στο όμορφο τοπίο. Στην Ιτέα το Πάσχα γιορτάζετε όπως παλιά. Εικόνες έθιμα συνήθειες, δεν τα έχει αλλάξει ο χρόνος. Όποιος το έχει δει καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε. Η πόλη από νωρίς το πρωί είναι σκεπασμένη με καπνούς από το άναμμα των φωτιών. Οι λάκκοι που ψήνονται τα αρνιά και τα κατσίκια είναι ομαδικοί, αφού κάθε γειτονιά «συνεργάζεται» από την αρχή μέχρι το τέλος  της ημέρας στο ψήσιμο, στην παρέα και στο γλέντι. Κλείνουν δρόμοι, πεζοδρόμια, αυλές και  όλα είναι υπό κατάληψη για το έθιμο του ψησίματος που τηρείται  ευλαβικά. Το μεσημέρι θα σερβιριστεί το Πασχαλινό μας γεύμα.Το απόγευμα επισκεπτόμαστε την κοσμοπολίτικη Αράχωβα που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις  πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 960μ. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα παραδοσιακά σπίτια και η άγρια ομορφιά της φύσης της θα σας μαγέψει. Το διάσηµο Ρολόι, με τη μοναδική θέα του, πέρασε από δοκιµασίες, όπως ο σεισµός του 1870 και η ανατίναξη από τους Γερµανούς το 1944. Χρονολογείται στον 18ο αιώνα και οφείλει τη σηµερινή του µορφή στον ηγούµενο της Ι.Μ. του Οσίου Λουκά. Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου, Προστάτης και Πολιούχος της Αράχωβας. Κατά τη Μάχη της Αράχωβας, το 1826, η εκκλησία υπήρξε ορµητήριο του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να ζήσουμε το «Πανηγυράκι του Αγίου Γεωργίου», το οποίο αποτελεί το καλύτερο ζωντανό παράδειγμα ενός αυθεντικού Ελληνικού πανηγυριού όπως αυτά γιορτάζονταν στο Βυζάντιο και στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η έναρξή του σηματοδοτείται με κανονιοβολισμούς, ακολουθεί ο εσπερινός και η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου συνοδευόμενη από Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες με τοπικές φορεσιές καθώς επίσης και πλήθος επισκεπτών και κλείνει με χορούς στην κεντρική πλατεία «Παπαϊωάννου». Το βράδυ επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα Δευτέρα του Πάσχα 6/5: Άμφισσα – Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Χάνι Γραβιάς – Αγόριανη
Πρόγευμα και αναχώρηση για την εκδρομή μας στην ενδοχώρα του νομού Φωκίδας. Πρώτος μας σταθμός στην πρωτεύουσα του, την Άμφισσα, μία πόλη με μακρά ιστορία, φυσικές ομορφιές και διάσπαρτα νεοκλασικά αρχοντικά. Κατά τους νεότερους χρόνους, αποφασιστική ήταν η συμβολή της στην Επανάσταση του 1821 καθώς στα Σάλωνα – όπως ονομαζόταν τότε η πόλη – δόθηκε στις 25 Μαρτίου το σύνθημα του ξεσηκωμού στη Ρούμελη. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της, ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς, αφού η πόλη πλαισιώνεται από ένα πανέμορφο ελαιώνα με δένδρα ηλικίας πολλών εκατοντάδων χρόνων και αναφέρεται μάλιστα σαν ο παλαιότερος στον κόσμο. Ακολούθως επισκεπτόμαστε το Μεταλλευτικό Πάρκο της Φωκίδας, το «Vagonetto». H ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που δούλεψαν στα μεταλλεία και θέλησαν να διαφυλάξουν και να εκθέσουν τις μνήμες του τόπου – άρρηκτα πλέον συνδεδεμένες με τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Η περιήγηση στο «Vagonetto» δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα-βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850, συνεχίζεται με την περιήγηση. Ανακαλύψτε την εμπειρία εξόρυξης βωξίτη και ζήστε την καθημερινότητα των μεταλλωρύχων μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις. Ανεβείτε στο τρενάκι που τους μετέφερε στη στοά και “ακούστε” τους να μιλούν, περιηγηθείτε στην έκθεση. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για τη Γραβιά, χωριό κτισμένο σε στρατηγική, φυσικά οχυρή θέση, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και οι λιγοστοί σύντροφοι του ανέκοψαν στις 8 Μαϊου ‘21 την προέλαση των Τούρκων προς την Πελοπόννησο. Επίσκεψη στο ιστορικό Χάνι της Γραβιάς το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Καταλήγουμε στην Αγόριανη (Επτάλοφος όπως ονομάζεται επισήμως), το απόλυτο Αλπικό όνειρο στον Παρνασσό, πνιγμένη στα έλατα. Τα αξιοθέατα της είναι ο καταρράχτης κοντά στην κεντρική πλατεία, το λαογραφικό μουσείο, οι 7 πηγές/κρήνες και ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής. Μην παραλείψετε επίσης να απολαύστε ακαταμάχητες Ρουμελιώτικες νοστιμιές στις φημισμένες ταβέρνες της. Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα Τρίτη του Πάσχα 7/5: Ιτέα – Δελφοί – Δίστομο – Ι.Μ. Οσίου Λουκά – Χαλκίδα
Μετά το πρόγευμα αναχωρούμε από την Ιτέα και κατευθυνόμαστε για επίσκεψη στην ιστορική πόλη “ο Ομφαλός της γης” όπως αποκαλούνταν κατά την αρχαιότητα οι Δελφοί. Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο επιβλητικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για το Δίστομο, το οποίο βρίσκεται χτισμένο σε μία πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά Κίρφη, Παρνασσός και Ελικώνα. Έχει μείνει στην ιστορία ως μαρτυρική πόλη, λόγω της Σφαγής από τους Γερμανούς, 1944. Σήμερα, κοντά στην είσοδο της πόλης υπάρχει το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, που παρουσιάζει την πλήρη ιστορία του τόπου μέσα από ντοκουμέντα και φωτογραφίες. Επίσης, στο λόφο Κάναλες βρίσκεται το Μαυσωλείο των θυμάτων του 1944. Επόμενος μας σταθμός για προσκύνημα στo σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα, τη Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη η οποία είναι ιδρυμένη σε γραφική πλαγιά στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα, κοντά στην αρχαία Στειρίδα. Στη διάρκεια των δέκα περίπου αιώνων από την ίδρυσή του, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές περιπέτειες του τόπου, κερδίζοντας την εύνοια αυτοκρατόρων και αξιωματούχων στα βυζαντινά χρόνια. Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας περιήλθε στην κατοχή τάγματος καθολικών μοναχών και γνώρισε την καταστρεπτική μανία και λεηλασία των κατακτητών, Καταλανών και Τούρκων. Στον αγώνα του 1821 η Μονή έγινε το επαναστατικό ορμητήριο της Ρούμελης, διαθέτοντας την τεράστια περιουσία του στον Αγώνα.  Καταλήγουμε στη Χαλκίδα, την αποκαλούμενη πόλη των «τρελών νερών», όπου είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, όπου ένα μέρος της  καταλαμβάνει τμήμα της Εύβοιας, το δε άλλο στη Στερεά Ελλάδα. Θα δούμε την παλιρροιακή εναλλασσόμενη κίνηση των νερών του Ευβοϊκού κόλπου. Στη συνέχεια μεταφορά στο ξενοδοχείο μας και τακτοποίηση στα δωμάτια. Χρόνος ελεύθερος και διανυκτέρευση.

6η ημέρα Τετάρτη του Πάσχα 8/5: Χαλκίδα – Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Λάρνακα
Πρόγευμα, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το ταξίδι της επιστροφής στην Κύπρο με τις βαλίτσες μας γεμάτες όμορφες αναμνήσεις από την εξαήμερη παραμονή μας στην Ελλάδα.