7777 2080

Πάσχα στην Κρήτη
Ελλάδα και Ελληνικά Νησιά

Από € 595

29-04-2024

Με απευθείας πτήσεις της Tus Airways.

(3005)

ΠΤΗΣΕΙΣ

Από - Προς Αεροπορική Εταιρία Kωδικός Πτήσης Ώρα Πτήσης
Λάρνακα - Ηράκλειο Tus Airways --- 15:25 - 17:00
Ηράκλειο - Λάρνακα Tus Airways --- 17:55 - 19:20

Πληροφορίες

Πρόγραμμα

1η μέρα Μεγάλη Δευτέρα 29/4: Λάρνακα – Ηράκλειο – Ρέθυμνο 
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αναχώρηση με απευθείας πτήση για το Ηράκλειο. Άφιξη, επιβίβαση στα λεωφορεία και μεταφορά στη γραφικότατη πόλη του Ρέθυμνο. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια.
Δείπνο (νηστίσιμος και μη μπουφές) στο εστιατόριο «ΟΘΕΛΛΟ» του ξενοδοχείου

2η μέρα Μεγάλη Τρίτη 30/4: Ρέθυμνο (περιήγηση πόλης)
07.30-09.45 π.μ.: Πρόγευμα  και περιήγηση με τα πόδια της πόλης. Επίσκεψη του παραλιακού δρόμου, του Ενετικού λιμανιού, της παλιάς πόλης (η οποία χαρακτηρίστηκε το 1967 Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, και το 1985 Παραδοσιακός Οικισμός), του Ενετικού φρουρίου Φορτέτζα και της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνου. Στη συνέχεια φθάνουμε στην πλατεία της Κυρίας των Αγγέλων όπου βρίσκεται η εκκλησία της Μικρής Παναγίας η οποία οικοδομήθηκε στα χρόνια της ενετοκρατίας και ήταν αφιερωμένη στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή του Τάγματος των Δομινικανών. Πρόκειται για τρίκλιτη εκκλησία που στα χρόνια της τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί και το 1680 προστέθηκε μιναρές που σύντομα κατέρρευσε. Η περιήγησή μας ολοκληρώνεται στην εκκλησία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Οι Άγιοι Τέσσερεις Μάρτυρες Γεώργιος, Αγγελής, Μανουήλ και Νικόλαος  ήταν όλοι τους έγγαμοι, ενάρετοι στο βίο και  Κρυπτοχριστιανοί. Την κρυφή αυτή  αλλά καλά φυλαγμένη χριστιανική τους  πίστη, όπως όλοι οι κρυπτοχριστιανοί,  ζητούσαν ευκαιρία να αποκαλύψουν σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου «Ος δ’ αν ομολογήσει με έμπροσθεν των ανθρώπων ομολογήσω καγώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς». Γι’ αυτό και όταν το 1821 οι Έλληνες και οι Κρήτες πήραν τα όπλα ενάντια στους Τούρκους, πήραν μέρος και οι Τέσσερεις Μάρτυρες «πολεμήσαντες γενναία υπερ πίστεως και πατρίδος». Το 1824 ως γνωστόν κατεστάλη η επανάσταση στην Κρήτη. Τότε και οι Τούρκοι συνέλαβαν τους Αγίους και τους οδήγησαν στον Μεχμέτ, Τούρκο Πασά του Ρεθύμνου, ο οποίος προσπάθησε με υποσχέσεις να τους πείσει να επιστρέψουν στον Μωαμεθανισμό. Η απάντηση όμως των Αγίων ήταν γενναία και σταθερή «Εμείς χριστιανοί γεννηθήκαμε και χριστιανοί θα  αποθάνομε». Η φρικτή φυλακή και τα βασανιστήρια μέχρι την τελική καταδίκη τους στον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο ήταν η συνέχεια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος.
19.30 μ.μ.: Συγκέντρωση στο ξενοδοχείο και προσφορά ποτού καλωσορίσματος με διάφορα σνακ.
20.00 μ.μ.: Δείπνο (νηστίσιμος και μη μπουφές) στο εστιατόριο «ΟΘΕΛΛΟ» του ξενοδοχείου.

3η μέρα Μεγάλη Τετάρτη 1/5: Μάταλα – Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής – Ζαρός - Σπήλι
07.30-08.15 π.μ.: Πρόγευμα και αναχώρηση για τη Νότια Κρήτη και το Λιβυκό Πέλαγος. Πρώτη μας στάση στο παραθαλάσσιο χωριό Μάταλα που κατά την δεκαετία του 1960 έφτασαν οι χίπις από όλο τον κόσμο για να ζήσουν στις περίφημες σπηλιές των Ματάλων που βρίσκονται δίπλα στην παραλία. Έπειτα κατευθυνόμαστε στην πεδιάδα της Μεσαράς, στην γυναικεία Ι.Μ. Παναγίας Καλυβιανής. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την τουρκική κατοχή. Στο παλιό εκκλησάκι, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία Καλυβιανή, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις αγιογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Η Μονή σήμερα στεγάζει φιλανθρωπικά ιδρύματα (ορφανοτροφείο, γηροκομείο κ.α.) και εργαστήρια ειδών λαϊκής τέχνης. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τον Ζαρό, χωριό ευρύτερα γνωστό από το ομώνυμο εμφιαλωμένο νερό. Λόγω των πλούσιων πηγών νερού ευδοκιμούν οι καλλιέργειες ελαιολάδου, σταφίδας και εσπεριδοειδών. Εκεί βρίσκεται και η πηγή Βότομος μια περιοχή κατάφυτη με πλατάνια, εκτροφείο πέστροφας και μια τεχνητή λίμνη. Το απόγευμα επιστροφή στο Ρέθυμνο με ενδιάμεση επίσκεψη στο παραδοσιακό Κρητικό χωριό Σπήλι, με τα κρυστάλλινα νερά που αναβλύζουν από τις κρήνες της κεντρικής πλατείας.
20.00 μ.μ.: Δείπνο (νηστίσιμος και μη μπουφές) στο εστιατόριο «ΟΘΕΛΛΟ» του ξενοδοχείου.

4η μέρα Μεγάλη Πέμπτη 2/5: Ρέθυμνο (ημέρα ελεύθερη)
07.30-10.00 π.μ.: Πρόγευμα. Ημέρα ελεύθερη στο Ρέθυμνο για βόλτα στον πεζόδρομο του παραλιακού δρόμου και να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης με τα παραδοσιακά ρακάδικα και καφενεία. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Λαϊκή Αγορά (παζάρι) που διοργανώνεται στην πόλη. Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφθείτε τους εμπορικούς δρόμους (Λεωφόρο Κουντουριώτη, Εθνικής Αντιστάσεως και Αρκαδίου), με πληθώρα καταστημάτων σε προσιτές τιμές.
20.00 μ.μ.: Δείπνο (νηστίσιμος και μη μπουφές) στο εστιατόριο «ΟΘΕΛΛΟ» του ξενοδοχείου.

5η μέρα Μεγάλη Παρασκευή 3/5: Αρχάνες – Ιερά Μονή Αγκαράθου – Ηράκλειο 
07.30-08.15 π.μ.: Πρόγευμα και αναχώρηση για το νομό Ηρακλείου. Πρώτος μας σταθμός είναι η γραφική αγροτική κωμόπολη του Νομού Ηρακλείου, οι Αρχάνες. Πρόκειται για κωμόπολη με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και υποδειγματική ανάπλαση που απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανάπλασης χωριού. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για προσκύνημα στην αντρική Ιερά Μονή Αγκαράθου, ένα από τα παλιότερα μοναστήρια της Κρήτης (ιδρύθηκε στα χρόνια της Β’ Βυζαντινής περιόδου) και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τα κινήματα εναντίον των Τούρκων. Το όνομα Αγκάραθος οφείλεται στο φυτό αγκαραθιά, κάτω από το οποίο λέγεται ότι βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στο σημείο όπου κτίστηκε αργότερα το καθολικό. Μπροστά στο ιερό του ναού υπάρχει σήμερα μια ροδιά κάτω από την οποία οι μοναχοί κρατούν αναμμένο στον κορμό της ένα καντήλι. Η ιερή ροδιά λέγεται ότι είναι η αρχική αγκαραθιά την οποία μπόλιασαν οι μοναχοί της εποχής, με αποτέλεσμα να μετατραπεί θαυματουργώς σε δένδρο. Ακολούθως φθάνουμε στην πόλη του Ηρακλείου, το μεγαλύτερο αστικό και οικονομικό κέντρο του νησιού και πρωτεύουσα της Περιφέρειας Κρήτης. Θα δούμε τη Λότζια, τη Κρήνη Μοροζίνη (Λιονταράκια), το Ναό της Αγίας Αικατερίνης με το μουσείο Βυζαντινών εικόνων, τον Άγιο Μηνά (Μητροπολιτικός ναός Ηρακλείου), τον Άγιο Τίτο και το επιβλητικό φρούριο του «Κούλε» στην είσοδο του παλιού ενετικού λιμανιού. Το απόγευμα επιστροφή στο Ρέθυμνο.
20.00 μ.μ.: Δείπνο (νηστίσιμος και μη μπουφές) στο εστιατόριο «ΟΘΕΛΛΟ» του ξενοδοχείου.

6η μέρα Μεγάλο Σάββατο 4/5: Ι.Μ. Χρυσοπηγής – Χανιά – Τάφοι Βενιζέλων – Λίμνη Κουρνά
07.30-08.30 π.μ.: Πρόγευμα και αναχώρηση για τη δυτική Κρήτη και το νομό Χανίων. Πρώτος σταθμός για προσκύνημα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής. Ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αι., είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή και την περίοδο αυτή αναδείχθηκε σε σημαντικό πνευματικό κέντρο της περιοχής. Κατά την Τουρκοκρατία καταστράφηκε, ενώ από το 1848 και εξής το μοναστήρι ανακαινίστηκε και επανδρώθηκε εκ νέου. Κατά τον Β’ Π.Π., οι μοναχοί υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν και προκλήθηκαν μεγάλες φθορές στην αρχιτεκτονική δομή των κτηρίων. Το 1976 μετατράπηκε σε γυναικείο κοινόβιο και η αδελφότητα αναστήλωσε την Μονή εκ θεμελίων. Οι αδελφές εξασκούν τις παραδοσιακές μοναστηριακές τέχνες, όπως είναι η αγιογράφηση εικόνων και η τοιχογραφία ναών, η χρυσοκεντητική, η λιθογλυπτική, η βιβλιοδεσία, η μελισσοκομία, η κηροπλαστική, η παρασκευή λιβανιού και χειροποίητου σαπουνιού κ.ά. Σημαντική δραστηριότητα της Μονής είναι και η έκδοση βιβλίων, ενώ λειτουργούν Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο. Στα κτήματά της καλλιεργείται με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας ελαιόλαδο. Αμέσως μετά φθάνουμε στα Χανιά όπου θα επισκεφθούμε την Δημοτική Αγορά, την αγορά δερμάτινων ειδών, το Ενετικό λιμανάκι και το ιστορικό φρούριο «Φιρκά» το οποίο οι Βενετοί χρησιμοποιούσαν σαν φυλακή για τους Έλληνες που καταδικάζονταν σε θάνατο. Εκεί υψώθηκε η Ελληνική σημαία, ενώπιον του Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου το 1913, ως επισφράγισμα της ένωσης με την Ελλάδα. Ανηφορίζοντας  στο Ακρωτήρι, στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία, φθάνουμε στους τάφους του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή, από όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μία πανοραμική άποψη των Χανίων. Το σημείο για τους Τάφους είχε υποδείξει ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το πατρικό του σπίτι. Το απόγευμα επιστροφή στο Ρέθυμνο με ενδιάμεση στάση στη λίμνη Κουρνά, τη μοναδική φυσική λίμνη σε νησί στην Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, ανάμεσα στις δυτικές πλαγιές των Λευκών Ορέων και την εύφορη πεδιάδα της Γεωργιούπολης.
23.00 μ.μ.: Μετάβαση στην Εκκλησία για την Ανάσταση.
00.30 π.μ.: Δείπνο στο εστιατόριο «ΟΘΕΛΛΟ» του ξενοδοχείου με πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και ποικιλία εδεσμάτων σε μπουφέ.

7η μέρα Κυριακή του Πάσχα 5/5: Ρέθυμνο
Χρόνια Πολλά – Χριστός Ανέστη! 
07.30-10.00 π.μ.: Πρόγευμα στο ξενοδοχείο. Στις 12.30 μ.μ. προσφορά προμεσημβρινών σνακ, ούζο, τσικουδιά και χυμός.
13.00 μ.μ.: Πλούσιο Πασχαλινό γεύμα με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς.
19.30 μ.μ.: Συγκέντρωση στο ξενοδοχείο και προσφορά αποχαιρετιστήριου ποτού με διάφορα σνακ.
21.00 μ.μ.: Δυνατότητα διοργάνωση τόμπολας στο ξενοδοχείο.

8η μέρα Δευτέρα του Πάσχα 6/5: Ι.Μ. Αρκαδίου – Ζωνιανά – Ανώγεια – Αεροδρόμιο Ηρακλείου – Λάρνακα 
07.30-08.30: Πρόγευμα και αναχώρηση την ενδοχώρα του Νομού Ρεθύμνου. Πρώτος μας σταθμός η Ι.Μ. Αρκαδίου, ίσως το πιο ιστορικό μνημείο της Κρήτης. Από εδώ ξεκίνησε η Κρητική επανάσταση ενάντια στο Τούρκο κατακτητή. Σε όλους μας είναι ακουστό το Ολοκαύτωμα της μονής. Ανηφορίζοντας κατευθυνόμαστε στους πρόποδες του Ψηλορείτη και στο χωριό Ζωνιανά. Επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ». Περιλαμβάνει 87 κέρινα ομοιώματα, που σε φυσικό μέγεθος αναπαριστούν σκηνές από την ιστορία της Κρήτης. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για το μουσείο χώρο 1000 τ.μ. και με διακόσμηση ανάλογη της θεματολογίας, προβάλλονται σκηνές όπως του Ελ. Βενιζέλου, του Κορνάρου, του Αρκαδίου, του Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη και πολλές άλλες μορφές. Ακολούθως επισκεπτόμαστε το σπήλαιο Σφενδόνη με τους περίφημους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Καταλήγουμε στα Ανώγεια, φημισμένα σε όλη την Ελλάδα για την προσφορά τους στον πολιτισμό. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια του χωριού και γνωρίστε από κοντά τους φιλόξενους ανθρώπους του. Σπουδαίοι Κρητικοί λυράρηδες και τραγουδιστές κατάγονται από τα Ανώγεια, με κορυφαίο τον «αηδόνι της Κρήτης», τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη, του οποίου το σπίτι βρίσκεται στη γειτονιά Περαχώρι. Το απόγευμα επιβίβαση στο λεωφορείο με κατεύθυνση το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και το ταξίδι της επιστροφής στη Κύπρο, φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Κρήτη.

Share :