7777 2080

Προσκυνηματική εκδρομή Αθήνα – Τρίπολη - Αίγινα
Ελλάδα και Ελληνικά Νησιά

Από € 490

31-03-2024

Mε απευθείας πτήσεις της Sky Express για Αθήνα.

(3010)

ΠΤΗΣΕΙΣ

Από - Προς Αεροπορική Εταιρία Kωδικός Πτήσης Ώρα Πτήσης
Λάρνακα - Αθήνα Sky Express --- 07:00 - 08:45
Αθήνα - Λάρνακα Sky Express --- 19:10 - 20:45

Πληροφορίες

Πρόγραμμα

1η ημέρα Κυριακή 31/3: Λάρνακα – Αθήνα – Ι.Μ. Παναγίας Γοργοεπηκόου – Ι.Μ. Παναγίας Μαλεβής– Τρίπολη
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αναχώρηση για την Αθήνα. Άφιξη, επιβίβαση στα λεωφορεία και ξεκινάμε τη διαδρομή μας για τη Μάνδρα Αττικής και προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Βρίσκεται στην κορυφή της οροσειράς, με θέα τη θάλασσα της Ελευσίνας. Αν και η μονή βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα, όποιος την επισκεφθεί μπορεί να ηρεμήσει και να γαληνεύσει. Να αντιληφθεί την ιερότητα του χώρου και με ευλάβεια να προσευχηθεί στη Μεγαλόχαρη και να ζητήσει τη λύτρωση για ότι τον απασχολεί. Και η Παναγιά η Γοργοεπήκοος – όπως λέει και το όνομά της – γρήγορα θα ακούσει και θα προστρέξει. Το Άγιο Εικόνισμά της θαυματουργής Παναγίας Γοργοεπηκόου, αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος. Επόμενος μας  σταθμός στην γυναικεία Ι.Μ. Παναγίας Μαλεβής, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι κτισμένη στα 950μ. στο όρος Πάρνωνα (το οποίο ονομάστηκε «Δεύτερο Άγιο Όρος» ή Άγιο Όρος της Νότιας Ελλάδας»). Στο μοναστήρι υπάρχει θαυματουργική εικόνα της Παναγίας, που, όπως από την παράδοση γνωρίζουμε, είναι μία από τις εβδομήντα εικόνες που αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Από το 1964 αναβλύζει Άγιο Μύρο, χάρη στο οποίο πολλοί ασθενείς θεραπεύονται. Στην Επανάσταση του 1821 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, καθώς ο ηγούμενός της ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως πρακτικός χειρουργός, ενώ ο Κολοκοτρώνης είχε εγκαταστήσει εδώ μονάδα για την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών. Στους νεότερους χρόνους, κατά την περίοδο της κατοχής, βομβαρδίσθηκε από γερμανικά αεροπλάνα. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και καταλήγουμε στην Τρίπολη. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην κεντρική πλατεία Άρεως (μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες στην Ελλάδα), με το ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στη βάση του μνημείου φυλάσσονται τα οστά του και γύρω από αυτήν είναι μαζεμένα όμορφα νεοκλασικά κτίρια, όπως το δικαστικό μέγαρο αλλά και κτίρια-μνημεία της πάλαι ποτέ μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα Δευτέρα 1/4: Τρίπολη – Αγία Θεοδώρα – Λουτράκι – Ι.Μ. Οσίου Παταπίου – Αθήνα
Πρόγευμα κα αναχώρηση για το χωριό Βάστα Αρκαδίας, όπου θα επισκεφθούμε το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, το οποίο αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και είναι από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα καθώς δεκαεφτά μεγάλα δέντρα ξεπηδούν από την στέγη ενός μικρού πέτρινου ναϊδρίου την ώρα που από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ορατές και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση ο αριθμός των δέντρων είναι όσα τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας όταν πέθανε. Ο θρύλος λέει ότι στο σημείο όπου εκτελέστηκε, το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μοναδικό φαινόμενο δεν έχει λογική εξήγηση, καθώς το βάρος των πλατανιών σε άλλη περίπτωση θα είχε γκρεμίσει το μικρό ξωκκλήσι ή θα είχε ανατρέψει τη στέγη του. Επόμενος μας προορισμός μας είναι το Λουτράκι του νομού Κορινθίας φημισμένο για τις πηγές φυσικού μεταλλικού και ιαματικού νερού. Στο κέντρο της πόλης προβάλλει επιβλητικά ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας, της Μεγαλόχαρης, ως ακλόνητος στυλοβάτης της πίστης των κατοίκων. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Σε κοντινή απόσταση από το Λουτράκι θα συναντήσουμε τη γυναικεία Ι.Μ. του Οσίου Παταπίου, η οποία επιτελεί σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Στο σπήλαιο του Αγίου Παταπίου φυλάσσεται σε λάρνακα το Άγιο λείψανό Του, καθώς επίσης και η κάρα της Αγίας Υπομονής. Εκεί υπάρχουν Βυζαντινές αγιογραφίες από άγνωστους αγιογράφους, κατασκευασμένες πιθανώς τον 15ο αιώνα μ.Χ. Επίσης υπάρχει πηγή με αγίασμα, παρακείμενα του σπηλαίου του Αγίου. Η θέα και η φυσική και πνευματική ομορφιά της μονής ανταμείβει τον προσκυνητή – επισκέπτη. Αργά το απόγευμα καταλήγουμε στο ξενοδοχείο μας στην Αθήνα, τακτοποίηση στα δωμάτια και χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα Τρίτη 2/4: Θήβα (τάφος Ευαγγελιστή Λουκά) – Ι.Μ. Αγίας Τριάδας – Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου
Πρόγευμα για αναχώρηση για τo νομό Βοιωτίας. Πρώτη μας στάση στην πόλη της Θήβας για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά του Ιατρού, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο (τον κρέμασαν σε μια ελιά).  Ήταν ελληνικής καταγωγής από την Αντιόχεια της Συρίας και είχε έλθει να κηρύξει το Ευαγγέλιο, μετά το Μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου στην Ρώμη, σύμφωνα και με τη μαρτυρία του εκκλησιαστικού ιστορικού Ευσεβίου. Κατά την μαρτυρία του εκκλησιαστικού συγγραφέα Νικηφόρου Καλλίστου Ξανθοπούλου, την ημέρα του μαρτυρίου του αποστόλου Λουκά έπεφτε από τον ουρανό ένα θαυματουργό υγρό επάνω στον τάφο του, που θεράπευε τις οφθαλμικές παθήσεις. Η θεραπευτική αυτή δύναμις εξέρχεται μέχρι σήμερα από τη μαρμάρινη λάρνακα. Το γεγονός, ότι η λάρνακα εξακολουθεί να θαυματουργεί ύστερα από τόσους αιώνες, είναι αποδεικτικό στοιχείο ότι πρόκειται για τον αυθεντικό τάφο του Ευαγγελιστού Λουκά. Το Άγιο Λείψανο βρίσκεται σήμερα στην Πάδοβα της Ιταλίας, κοντά στην Βενετία, όπου μεταφέρθηκε από τους Φράγκους κατακτητές του Βυζαντίου το 1204, και είναι τοποθετημένο στην εκκλησία Santa Justina στο κέντρο της πόλης. Επόμενος μας σταθμός στο χωριό Πλαταιές όπου σε κοντινή απόσταση από αυτό θα φθάσουμε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας. Η ιστορία της έχει ερευνηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα, ωστόσο η ίδρυσή του ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους. Οι εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1981, έχουν αλλοιώσει σημαντικά την αρχική μορφή της. Το καθολικό στη σημερινή μορφή του είναι ένας ιδιόμορφος σταυρεπίστεγος ναός στον οποίο προσαρτήθηκαν εκ των υστέρων πλάγιες κόγχες. Ανεγέρθηκε το 1632, σύμφωνα με τη μαρμάρινη εγχάρακτη κτητορική επιγραφή που διατηρείται στη δυτική όψη της. Οι πληροφορίες για την ιστορία της μονής κατά τους Μεταβυζαντινούς χρόνους είναι περιορισμένες. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκε νέα γυναικεία αδελφότητα που για την κάλυψη των αναγκών της ανήγειρε νέο καθολικό στο όνομα του Τιμίου Σταυρού και άλλα βοηθητικά κτίσματα στο εσωτερικό ενός διευρυμένου περιβόλου. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για τη Λυκόβρυση Αττικής και τη γυναικεία Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, έναν από τους πιο δημοφιλείς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα μέρος με μοναδική ιστορική και θρησκευτική αξία. Πλήθος κόσμου από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται καθημερινά για να προσευχηθούν ή να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Κάτι που μαρτυράται και από την γεμάτη τάματα θαυματουργή εικόνας της Αγίας που βρίσκεται στο εσωτερικό της μονής, αλλά και από τις ιστορίες που ακούς από τους επισκέπτες όταν διηγούνται το δικό τους θαύμα. Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας στην Αθήνα και χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα Τετάρτη 3/4: Αίγινα (Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου & Ι.Μ. Αγίας Αναστασίας) – Αεροδρόμιο Αθήνας – Λάρνακα
Πρόγευμα και κατευθυνόμαστε στο λιμάνι του Πειραιά και επιβίβαση στο πλοίο για την Αίγινα. Άφιξη και κατευθυνόμαστε στην Ι.Μ. του Αγίου Νεκταρίου, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο. Ο Άγιος Νεκτάριος έζησε στην μονή για 12 συναπτά έτη, από το 1908 έως και στις 9 Νοεμβρίου 1920 όπου κοιμήθηκε. Όλο αυτό το διάστημα έμενε σε ένα σπιτάκι -σώζεται ως σήμερα μαζί με τα προσωπικά του είδη- εκτός των ορίων της τότε μονής, μιας και το μοναστήρι ήταν γυναικείο. Ο ναός της Αγίας Τριάδας, που θεμελίωσε ο ίδιος και εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουνίου του 1908 είναι βυζαντινού ρυθμού. Στις μέρες μας κολλητά σε αυτόν τον ναό υπάρχει ένας άλλος, αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο, και λίγο πιο εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι με τον τάφο του Αγίου. Το σώμα του παρέμεινε άφθαρτο για 21 ολόκληρα χρόνια. Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου της υπομονής, της καρτερίας, της αγάπης και της συγχώρεσης έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1963. Επόμενη μας στάση είναι στην Ι.Μ. Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Κατά την ειδική έννοια η Αγία ονομάζεται «Φαρμακολύτρια», διότι ανάμεσα στις πολλές άλλες ιάσεις και θεραπείες πού επιτελεί έλαβε από τον Θεό τη Χάρη και τη δύναμη να γλυτώνει όσους έπεσαν στα δίχτυα των φαρμάκων και των φαρμακευτριών, δηλαδή των μάγων και των μαγισσών. Επιστρέφουμε στο λιμάνι της Αίγινας και χρόνος ελεύθερος για βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια και να θαυμάσετε τα νεοκλασικά αρχοντικά που βρίσκονται κατά μήκος της θάλασσας και τις εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους. Τα κτήρια της Αίγινας έχουν χτιστεί κατά τη νεοκλασική αρχιτεκτονική, έχουν έντονο παραδοσιακό χρώμα και μας θυμίζουν πως η Αίγινα υπήρξε πρωτεύουσα της Ελλάδας για δύο χρόνια. Μπείτε στα μαγαζιά λαϊκής τέχνης και μην παραλείψετε να αγοράσετε τα παραδοσιακά γλυκά και τα φυστίκια Αιγίνης. Αφήνουμε την Αίγινα, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για το λιμάνι του Πειραιά και ακολούθως κατευθυνόμαστε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και το ταξίδι της επιστροφής στην Κύπρο με τις βαλίτσες μας γεμάτες όμορφες αναμνήσεις από την τετραήμερη παραμονή μας στην Ελλάδα.

Share :